Grzyby – gdzie kupić

Sprzedaż hurtowa ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa amatorska

UPRAWA AMATORSKA Rozrośniętą grzybnię boczniaka na słomie możesz uprawiać wszędzie ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa towarowa

UPRAWA TOWAROWA Do uprawy towarowej oferujemy baloty grzybni boczniaka o wadze ok. 13-14 kg i ... CZYTAJ WIĘCEJ

UPRAWA AMATORSKA

Rozrośniętą grzybnię boczniaka na słomie możesz uprawiać wszędzie (działki, piwnice – musi być dostęp światła, altanki, ogródki itp.). Boczniaka można uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy wiosną owocują dalej. Pierwsze grzyby zbierasz już po 2-3 tygodniach. W czasie całego okresu owocowania (2-3 miesiące) można zebrać co najmniej 3-5 kg grzybów.

Kolor grzybów uzależniony jest od odmiany oraz temperatury w jakiej rosną.

Grzyby rosnące w wyższych temperaturach z reguły są jaśniejsze natomiast rosnące w niższych temperaturach są ciemniejsze.

 

 


ZACZYNAMY PRZYGODĘ Z BOCZNIAKIEM

z balotu boczniaka nie zdejmujemy folii

chronimy go przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych i wiatru

zapewniamy mu dostęp światła na ok. 8 godzin na dobę (naturalne lub sztuczne)

ustawiamy w zamkniętym pomieszczeniu (np. piwnica, budynek gospodarczy) o temperaturze 10-20°C (temp. optymalna to 10-16°C)

dbamy o wysoką wilgotność powietrza (zawieś nad balotem specjalny namiocik z folii przeźroczystej i ustawiamy go nad pojemnikiem z wodą, ale tak żeby jej nie

PORA ROKU A UPRAWA BOCZNIAKA

Jeżeli mamy działkę albo przydomowy ogródek, w okresie od wiosny do jesieni możemy przenieść swoją uprawę boczniaka na zewnątrz (nawet zamarznięte baloty boczniaka w czasie zimy wiosną owocują dalej). 

W pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 8-10°C boczniaka możemy uprawiać cały rok. Boczniak owocuje rzutami przez okres 2-3 miesięcy; rzuty występują co 2-3 tygodnie, najbardziej obfity jest pierwszy rzut.

 

CO ZROBIĆ ABY PLONOWAŁ

Co zrobić aby balot plonował?

Stawiamy go w chłodnym pomieszczeniu lub w dołku wykopanym w ziemi (szerokość 60x120cm, głębokość 40 – 50cm) usytuowanym w miejscu zacienionym, najlepiej od północnej strony altanki lub pod drzewami. Z wykopanej ziemi robimy nasyp (z trzech stron), pozostawiając dostęp światła od strony północnej; od góry natomiast należy odpowiednio zacienić dołek (np. styropianem i folią). Zużyty balot jest bardzo dobrym dodatkiem do kompostu (folię trzeba zdjąć). Można go również wymieszać z ziemią.

KIEDY ZBIERAMY BOCZNIAKA

boczniaki najlepiej zbierać, gdy większość grzybów w kępie  ma lekko podwinięty brzeg kapelusza (owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ),

zrywamy całe kępy, a nie pojedyncze grzyby

zerwane kępy grzybów boczniaka wraz z trzonami przechowujemy w lodówce osłonięte przed wysychaniem, trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami dłużej zachowują świeżość).

Pojawiający się biały nalot jest naturalnym zjawiskiem. Grzyby nie tracą swoich właściwości odżywczych i smakowych.

Logo Boczniak Rusieccy

GOSPODARSTWO ROLNE
UPRAWA GRZYBÓW I GRZYBNI
PRZEMYSŁAW RUSIECKI
WOLA ŁASKA 57 A
98-100 ŁASK

NR KONTA: 56 9263 0000 0512 6928 2005 0101

Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA AMATORSKA
+48 43 675 35 15
+48 500 855 246
Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA TOWAROWA
+48 43 675 35 15
+48 507 152 803
Boczniak Rusieccy telefon
Skup słomy
+48 43 675 35 15
+48 507 152 804
Gospodarstwo Rusieccy