Grzyby – gdzie kupić

Sprzedaż hurtowa ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa amatorska

UPRAWA AMATORSKA Rozrośniętą grzybnię boczniaka na słomie możesz uprawiać wszędzie ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa towarowa

UPRAWA TOWAROWA Do uprawy towarowej oferujemy baloty grzybni boczniaka o wadze ok. 13-14 kg i ... CZYTAJ WIĘCEJ

UPRAWA TOWAROWA

 

Do uprawy towarowej oferujemy baloty rozrośniętej grzybni boczniaka o wadze ok. 13-14 kg i wymiarach  ok.  (25x40x55cm).

Chcąc założyć uprawę towarową boczniaka należy dysponować odpowiednimi  pomieszczeniami uprawowymi, w których będzie można utrzymać temperaturę na stałym poziomie 12-16oC, z krótko trwającymi odchyleniami (8-25oC), wilgotność 80-90%, oświetlenie naturalne i sztuczne, o natężeniu 150-300 lux przez 8-12 godz na dobę i dobrą wentylację tych pomieszczeń.

Poprzez nasze długoletnie doświadczenie, producenci mogą być pewni wysokich  plonów i powtarzalności uprawy przez cały rok, niezależnie  od warunków  zewnętrznych.

Przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu uprawy należy rozeznać rynek i przeprowadzić analizę opłacalności.

 

 

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

ZOSTAW NAM SWOJEGO @
rusieccy_grzyby_hurt_przepisy

UWAGA!
JEST TO OGÓLNY ZBIÓR ZALECEŃ WARUNKÓW UPRAWY, KTÓRY NALEŻY DOSTOSOWAĆ DO INDYWIDUALNEJ SPECYFIKI HALI UPRAWOWEJ.

ETAP I
BOCZNIAK – DOJRZEWANIE
GRZYBNI PO INKUBACJI

Po umieszczeniu balotów w hali utrzymać temperaturę powietrza na poziomie 15-17oC (temperatura wewnątrz kostki może być o kilka stopni wyższa od temperatury powietrza) przez okres od kilku do kilkunastu dni w zależności od stopnia przerośnięcia podłoża grzybnią.

W okresie od wiosny do jesieni zaleca się układanie balotów boczniaka pojedynczo, aby było łatwiej utrzymać wymaganą temperaturę. W tym czasie należy utrzymać wilgotność względną powietrza na poziomie 75-80% oraz zapewnić łagodne mieszanie powietrza (wydajność wentylatora 10 m3 / na godzinę / na 1 tonę podłoża (na około 70 balotów) i dopuszczanie niewielkiej ilości świeżego powietrza, ale tak by zawartość CO2 była na poziomie 1000-1400 ppm. Wyższa wilgotność, brak ruchu powietrza, niska temperatura (poniżej 12oC) mogą spowodować pojawienie się bakteriozy i w konsekwencji pojawienie się w pierwszym rzucie owocników zdeformowanych, żółtych.

W tym czasie należy bezwzględnie unikać wahań temperatury, gdyż mogą one powodować kondensację pary wodnej na powierzchni podłoża.

Intensywność oświetlenia uprawy w czasie dojrzewania grzybni bocznika może być ograniczona do 50% wymaganego poziomu dla tworzenia się zawiązków i wzrostu owocników. Sygnałem do zmiany warunków w hali uprawowej i przejścia do następnej fazy uprawy jest wytworzenie się wokół otworów w folii wyraźnie zgrubiałej białej obrączki grzybni i pojawienie się w otworkach zawiązków owocników boczniaka.

Odpowiednie utrzymanie parametrów w hali uprawowej (wilgotność, temperatura) możemy zapewnić za pomocą centrali klimatyzacyjnej połączonej z rekuperatorem (odzysk ciepła i wilgotności z powietrza wywiewanego).

Jeśli chodzi o wilgotność i ruch powietrza trzymamy się zasady:
Im większy ruch powietrza w hali uprawowej tym musi być większa wilgotność.

ETAP II
BOCZNIAK – WZROST ZAWIĄZKÓW I WYKSZTAŁCANIE SIĘ OWOCNIKÓW.

W tej fazie uprawy należy obniżać stopniowo temperaturę powietrza do 12- 14oC (w okresie lata maksymalnie dopuszczalną jest temperatura 16-18oC, w zimie minimalna temp. to 10-12oC), wilgotność zwiększyć do 80-90%. W czasie wzrostu zawiązków należy zwiększyć intensywność wietrzenia i dopuszczania świeżego powietrza, a stężenie CO2 stopniowo obniżyć do 800 a następnie 600 ppm. Trzeba jednak pamiętać, aby przepływ powietrza nie był większy, niż 10 cm/sekundę (najlepiej, jeśli wynosi 6-7cm/s – dym z papierosa rozpływa się łagodnie, ale zdecydowanie). Etap ten jak i następny (III) wymagają pełnego oświetlenia uprawy tj. minimum 200-300 lux przez 10-12 godzin na dobę.

ETAP III
BOCZNIAK – DORASTANIE OWOCNIKÓW I ZBIÓR.

Dla uzyskania owocników boczniaka dobrej jakości, ich dorastanie powinno odbywać się przy wilgotności powietrza wynoszącej 82-86%, temp powietrza na poziomie 12-14oC. W przypadku dużej ilości zawiązków i grzybów dla uzyskania ich lepszej jakości można obniżyć temp. do 10-12oC. W czasie dorastania owocników stężenie CO2 nie powinno przekroczyć 800 ppm, a najlepiej jeśli wynosi około 600ppm. Wymaga to intensywniejszego wietrzenia niż w etapie poprzednim, szczególnie wtedy, gdy grzybów jest dużo,  ale z zachowaniem podanej wyżej prędkości przepływu powietrza i wilgotności). W końcowej fazie dorastania grzybów boczniaka należy obniżyć wilgotność powietrza do około 70-75% w celu uzyskania lepszej jakości grzybów i lepszego ich przechowywania. Zbiorów nie należy zbytnio przedłużać (kilka dni).

ETAP IV
BOCZNIAK – REGENERACJA GRZYBNI PO I RZUCIE

Po zakończeniu zbiorów trzeba usunąć resztki trzonów po zebranych owocnikach. Przez pierwsze 2-3 dni należy podnieść temperaturę powietrza do 15-17oC i zaprzestać wietrzenia. Wilgotność powietrza w tym czasie powinna wynosi 80-85%. W tej fazie stężenie CO2 nie powinno być niższe niż 800ppm, a najlepiej ok. 1000-1500ppm. w ciągu następnych kilku dni obnażamy temperaturę powietrza do 10-12oC i rozpoczynamy łagodne wietrzenie. W tym czasie w otworach folii powinny pojawić się delikatne zgrubienia grzybni boczniaka. Następnie należy zwiększyć wietrzenie, ale temperaturę i wilgotność powietrza utrzymujemy na tym wyżej wymienionym poziomie. Drugi rzut owocników następuje 2-3 tygodnie po pierwszym.

ETAP V
BOCZNIKA – II RZUT

W czasie plonowania boczniaka należy zachować takie same warunki jak w czasie trwania I rzutu, trzeba jednak zwrócić baczniejszą uwagę na wilgotność powietrza. W uzasadnionych przypadkach uprawę można podlać wodą bezpośrednio na owocniki, pamiętając jednak o ich szybkim powierzchniowym osuszeniu, poprzez wietrzenie.

Uprawy nie należy podlewać w godzinach popołudniowych i wieczornych (szczególnie wieczorem – ze względu na wysoką wilgotność powietrza zewnętrznego).

ETAP VI
BOCZNIAK – LIKWIDACJA UPRAWY

Po zakończeniu drugiego rzutu baloty boczniaka z grzybnią usuwamy z hali i wywozimy na odległość, co najmniej 1km od miejsca uprawy. Pozostawienie wyplonowanych balotów na terenie obiektu może prowadzić do rozprzestrzenienia się chorób i szkodników. Po usunięciu balotów należy przeprowadzić dezynfekcję hali uprawowej.
Powyższą instrukcję opracowano na podstawie własnych doświadczeń i zaleceń wiodących producentów grzybni.

Logo Boczniak Rusieccy

GOSPODARSTWO ROLNE
UPRAWA GRZYBÓW I GRZYBNI
PRZEMYSŁAW RUSIECKI
WOLA ŁASKA 57 A
98-100 ŁASK

NR KONTA: 56 9263 0000 0512 6928 2005 0101

Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA AMATORSKA
+48 43 675 35 15
+48 500 855 246
Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA TOWAROWA
+48 43 675 35 15
+48 507 152 803
Boczniak Rusieccy telefon
Skup słomy
+48 43 675 35 15
+48 507 152 804
Gospodarstwo Rusieccy