‹ Przepisy

Pulpety

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa mielonego,
  • 0.5 kg boczniaka,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • panierka – bułka tarta lub przyprawy,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawy,
  • masło,
  • olej.


Przygotowanie:

Pulpety można przygotować tak samo jak kotlety mielone. Zamiast kotletów formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony.

Sos do pulpetów:
– woda
– marchewka, seler starte na tarce
– sól
– pieprz
– 1 łyżka mielonego siemienia lub mąka do zagęszczenia sosu

Obsmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Jeśli trzeba zagęszczamy mielonym siemieniem lnianym lub mąką, zagotować można dodać pokrojony koperek lub trochę kechupu lub pomidor.