‹ Baza wiedzy
Uprawa amatorska
Rozrośniętą grzybnię boczniaka na słomie możesz uprawiać wszędzie (działki, piwnice – musi być dostęp światła, altanki, ogródki itp.). Boczniaka można uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy wiosną owocują dalej. Pierwsze grzyby zbierasz już po 2-3 tygodniach. W czasie całego okresu owocowania (2-3 miesiące) można zebrać co najmniej 3-5 kg grzybów.
Kolor grzybów uzależniony jest od odmiany oraz temperatury w jakiej rosną.
Grzyby rosnące w wyższych temperaturach z reguły są jaśniejsze natomiast rosnące w niższych temperaturach są ciemniejsze.
ZACZYNAMY PRZYGODĘ Z BOCZNIAKIEM
- z balotu boczniaka nie zdejmujemy folii
- chronimy go przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych i wiatru
- zapewniamy mu dostęp światła na ok. 8 godzin na dobę (naturalne lub sztuczne)
- ustawiamy w zamkniętym pomieszczeniu (np. piwnica, budynek gospodarczy) o temperaturze 10-20°C (temp. optymalna to 10-16°C)
- dbamy o wysoką wilgotność powietrza (zawieś nad balotem specjalny namiocik z folii przeźroczystej i ustawiamy go nad pojemnikiem z wodą, ale tak żeby jej nie
PORA ROKU A UPRAWA BOCZNIAKA
Jeżeli mamy działkę albo przydomowy ogródek, w okresie od wiosny do jesieni możemy przenieść swoją uprawę boczniaka na zewnątrz (nawet zamarznięte baloty boczniaka w czasie zimy wiosną owocują dalej).
W pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 8-10°C boczniaka możemy uprawiać cały rok. Boczniak owocuje rzutami przez okres 2-3 miesięcy; rzuty występują co 2-3 tygodnie, najbardziej obfity jest pierwszy rzut.
CO ZROBIĆ ABY PLONOWAŁ
Co zrobić aby balot plonował?
Stawiamy go w chłodnym pomieszczeniu lub w dołku wykopanym w ziemi (szerokość 60x120cm, głębokość 40 – 50cm) usytuowanym w miejscu zacienionym, najlepiej od północnej strony altanki lub pod drzewami. Z wykopanej ziemi robimy nasyp (z trzech stron), pozostawiając dostęp światła od strony północnej; od góry natomiast należy odpowiednio zacienić dołek (np. styropianem i folią). Zużyty balot jest bardzo dobrym dodatkiem do kompostu (folię trzeba zdjąć). Można go również wymieszać z ziemią.
KIEDY ZBIERAMY BOCZNIAKA
- boczniaki najlepiej zbierać, gdy większość grzybów w kępie ma lekko podwinięty brzeg kapelusza (owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ),
- zrywamy całe kępy, a nie pojedyncze grzyby
- zerwane kępy grzybów boczniaka wraz z trzonami przechowujemy w lodówce osłonięte przed wysychaniem, trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami dłużej zachowują świeżość).
- Pojawiający się biały nalot jest naturalnym zjawiskiem. Grzyby nie tracą swoich właściwości odżywczych i smakowych.