‹ Aktualności

05
10

Najzdrowsze grzyby na świecie

Choć na świecie istnieje ponad pięć milionów różnych odmian grzybów, tylko garstka z nich nadaje się do jedzenia. Mimo wszystko warto po nie sięgać. Szczególnie po takie odmiany jak choćby dobrze znane nam kurki, boczniaki czy też grzyby shiitake. Mają one nie tylko niepowtarzalny smak, ale również doskonale wpływają na nasz organizm. Zobacz najzdrowsze gatunki grzybów.

  • Na świecie istnieje ponad pięć milionów odmian grzybów. Jednak tylko niektóre z nich są jadalne
  • Naukowcy na całym świecie są zgodni: grzyby są nie tylko smaczne, ale mogą również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie
  • Niektóre odmiany są w stanie zahamować rozwój raka, parkinsona czy też alzheimera. Inne z kolei wspierają nasz układ odpornościowy, nerwowy lub trawienny
  • Do najzdrowszych grzybów na świecie zaliczyć można m.in. kurki, boczniaki, pieczarki czy też czarne trufle

Eksperci nie mają wątpliwości. Niektóre gatunki grzybów są w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Istnieją odmiany, które chronią między innymi przed rozwojem niektórych nowotworów. Inne z kolei wzmacniają nasz układ odpornościowy czy też nerwowy. Naukowcy z Singapuru udowodnili również, że niektóre grzyby ograniczają ryzyko rozwoju takich groźnych chorób, jak choćby alzheimer czy też parkinson. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach “Journal of Alzheimer’s Disease”.

Najzdrowsze gatunki grzybów

Reishi

Jest to grzyb, który został oficjalnie uznany za lek. Szczególnie mocno ceni się go w medycynie Dalekiego Wschodu. Stosuje się go w leczeniu niemal każdej choroby. To zasługa przede wszystkim jego właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i antynowotworowych.

Badania wykazały, że w grzybach reishi znajdują się także polisacharydy. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Oprócz tego działają również odmładzająco na cały nasz organizm. Co więcej, są w stanie także obniżyć poziom cukru we krwi. Dlatego powinni po nie sięgać między innymi diabetycy.

Grzyby reishi są także istotnym elementem diety osób chorych na nowotwory. Zawierają w sobie bowiem triterpenoidy kwasu ganoderowego, które mogą zapobiegać przerzutom i ograniczać wzrost komórek rakowych. Potwierdziły to między innymi badania opublikowane w “Food Chemical Toxicology”. Co więcej, naukowcy przekonują również, że grzyby reishi odgrywają dużą rolę w zapobieganiu pojawienia się takich chorób, jak choćby alzheimer czy też parkinson.

Shiitake

Te grzyby stanowią podstawę kuchni japońskiej. Są doskonałym źródłem witaminy D. Badania wykazały, że regularne jedzenie grzybów shiitake znacząco zmniejsza stany zapalne w organizmie. Dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć zachorowanie na niektóre odmiany nowotworów. Warto też zaznaczyć, że w grzybach shiitake znajduje się także erytadeina. Obniża ona poziom złego cholesterolu we krwi. Oprócz tego ma także zbawienny wpływ na nasze ciśnienie.

Boczniaki

Te grzyby są nam doskonale znane. Badania wykazały, że mają one ogromne znaczenie, jeśli chodzi o choroby nowotworowe. Ekstrakt z boczniaków działa bowiem hamująco na rozwój komórek raka okrężnicy oraz piersi. Jest to zasługa przede wszystkim zawartego w tych grzybach pleuranu. To on zmniejsza guzy nowotworowe. W boczniakach znajduje się również silny przeciwutleniacz o nazwie ergotioneina. Chroni on komórki przed uszkodzeniami i zapobiega ich starzeniu się.

Porcini (borowiki szlachetne)

Pod tą nazwą kryją się drobne grzybki z rodziny borowikowatych. Są one częstym składnikiem włoskich potraw. Z wyglądu przypominają nieco pieczarkę Portobello. Porcini ceniono są przede wszystkim za ich właściwości przeciwzapalne.

Pieczarki

Jest to jeden z najpopularniejszych grzybów na całym świecie. W Polsce również cieszy się ogromnym powodzeniem. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, ma także szereg właściwości leczniczych. W pieczarkach znajduje się między innymi tyrozynaza. Chroni ona DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Pieczarki są także doskonałym źródłem witamin z grupy B. Oprócz tego przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi i normują stężenie glukozy.

Maitake

Po te grzyby powinny sięgać przede wszystkim osoby, które zmagają się z insulinoopornością. Nie może ich także zabraknąć w diecie tych, którzy mają problemy z układem odpornościowym lub borykają się z przewlekłym stresem. Grzyby maitake mogą się okazać pomocne również w przypadku osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. To dlatego, że mają pozytywny wpływ na nasz metabolizm.

Shimeji

W Japonii panuje przekonanie, że te grzyby są w stanie ochronić ludzi przed astmą. To zasługa przede wszystkim obecnych w nich beta-glukanów. Oprócz tego National Cancer Institute of Japan przekonuje, że grzyby shimeji hamują wzrost guzów nowotworowych. Są w stanie również zniszczyć rozwijające się komórki rakowe.

Kurki

Tych grzybów nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. W Polsce biją one rekordy popularności. Okazuje się, że są też wyjątkowo zdrowe. Stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B. Działają też przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Co więcej, kurki pozytywnie wpływają również na nasz układ nerwowy.

Czarne trufle

Choć są bardzo drogie, warto po nie sięgać. Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Rzymskiego udowodnili bowiem, że przeciwdziałają one depresji. To zasługa obecnego w nich związku zwanego anandamidem (AEA). Działa on podobnie do THC, ale nie wykazuje właściwości halucynogennych. Poprawia nastrój, wzmaga apetyt i ogranicza ból.