‹ Przepisy

Boczniak marynowany

Składniki:

  • 1 kg boczniaków ( najlepiej małe kapelusze)
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe


Przygotowanie:

Boczniaki z pokrojoną w grube plastry marchewką oraz z cebulą pokrojoną w krążki gotować w lekko osolonej wodzie 10 min.

Odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie wyżej podane składniki zalewy, zagotować i odstawić do przestygnięcia do tem. Ok. 60-65 C).

Po zamknięciu słoika pasteryzować przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania lub zagotować wszystko w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.