‹ Przepisy

Flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 500g boczniaków
  • 1 łyżkę masła (do przesmażenia grzybów)
  • włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, por, seler). Warzywa mogą być starte na grubej tarce.
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • liść laurowy


Przygotowanie:

Włoszczyznę z przyprawami( ziele angielskie, liść laurowy) gotować w małej ilości wody ok 5 min (warzywa starte na tarce). Grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek, posolić, popieprzyć i podsmażyć na maśle do odparowania wody ok 5 – 7 min. Następnie wrzucić do wywaru. Całość przyprawić do smaku( majeranek, gałka muszkatołowa) gotować ok 5-10 min.