‹ Przepisy

Pizza z boczniaka

Składniki:

  • 250g boczniaka,
  • ser,
  • przyprawy i dodatki wg uznania (szynka; papryka; kukurydza; ogórek; mięso; oliwki),
  • ciasto gotowe.


Przygotowanie:

Ciasto można zrobić samemu, potrzeba: 1,5 szklanki mąki, 2-3 łyżki oleju, 30g drożdży, sól, woda.

Przygotowanie ciast: drożdże połączyć z 2-3 łyżkami mleka, kilka minut wcześniej, do tego dodać mąkę, sól, olej i wyrobić, gdy jest zbyt gęste dodać trochę wody aby lekko się wyrabiało. Grzyby umyć, pokroić w paski, podsmażyć na oleju do odparowania wody, dodając sól.

Przestudzić, rozłożyć na cieście, dołożyć dodatki wg uznania, posypać serem startym i zapiec w piekarniku lub w mikrofali.

Pizzę pieczemy ok. 30 minut w temp. 180-2000C.