‹ Przepisy
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej. kostka masła, dwa żółtka 1/2 szklanki śmietany, sól.
Składniki na nadzienie: 1/2 kg boczniaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, szklanka śmietany, pół szklanki startego ostrego sera, jajko, gałka muszkatałowa, sól, pieprz (do smaku).
Wykonanie kruchego ciasta: posiekać twarde masło na kawałeczki z mąką. Dodać żółtka, śmietanę,posolić, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Wykonanie nadzienia: wypłukać boczniaki, odsączyć a następnie pokroić w paseczki. Posiekać cebulę a następnie podsmażyć z boczniakami na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z połową startego ser, dodać jajko, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 C.
Okrągłą formę do pieczenia posmarować tłuszczem, wylepić ciastem tak, by brzegi miały ok 2 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok .20 minut. Wyjąć z piekarnika, nałożyć na nią nadzienie z boczniaków a na wierzch wylać masę jajeczno-serową i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać ok. 30 minut, aż do lekkiego zbrązowienia brzegów tarty. Podawać na ciepło, najlepiej z białym winem.