‹ Przepisy

Sałatka z boczniakiem i brokułem

Składniki:

  • 500g boczniaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cała czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 8-10 różyczek brokuła
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki sezamu czarnego lub białego
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Grzyby umyć, porwać wzdłuż blaszek, podsmażyć dodając 1 łyżkę oleju do odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem według uznania. Całość odstawić do wystudzenia.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski.

Cebulę obrać umyć i pokroić w piórka.
Na rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki oleju, paprykę i cebulę. Smażyć ok 10 min, co jakiś czas mieszając.
Całość odstawić do wystudzenia.

Do średniego garnka wlać 2 szklanki wody dodając szczyptę soli.
Gdy woda się zagotuje wrzucić wcześniej przygotowane różyczki brokuła i gotować ok. 4 min.
Brokuł ma być tylko zblanszowany. Wystudzić.
Do miski włożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Całość wymieszać.
Na wierzch posypać sezamem.

Smacznego!