Grzyby – gdzie kupić

Sprzedaż hurtowa ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa amatorska

UPRAWA AMATORSKA Rozrośniętą grzybnię boczniaka na słomie możesz uprawiać wszędzie ... CZYTAJ WIĘCEJ

Uprawa towarowa

UPRAWA TOWAROWA Do uprawy towarowej oferujemy baloty grzybni boczniaka o wadze ok. 13-14 kg i ... CZYTAJ WIĘCEJ

Prozdrowotne
właściwości boczniaków

Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne boczniaka.

Intensywne badania naukowe nad zawartością składników odżywczych oraz właściwości leczniczych boczniaka podjęto na początku XXI wieku.

Badania potwierdziły dużą wartość odżywczą i leczniczą boczniaka.
Boczniak jest bogaty w białko, witaminy, składniki mineralne i związki o charakterze prozdrowotnym.

Grzyby boczniaka zawierają w suchej masie od 20% do 24,6% wartościowego białka. Cechuje się ono wysoką przyswajalnością wynoszącą ok. 70%. W białkach występują wszystkie aminokwasy egzogenne oraz alanina, cystyna, kwas asparginowy i glutaminowy, prolina, seryna i tyrozyna.

Owocniki boczniaka są doskonałym źródłem składników mineralnych – wapnia, żelaza, cynku, magnezu, manganu, selenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5) oraz prowitaminy D2 i D4.
Ważne są też w boczniaku związki zapachowe i smakowe, nadają je związki nielotne, takie jak wolne aminokwasy 5’-nukleotydy, rozpuszczalne cukry i poliole.

Współwystępowanie glutaminianu sodu i 5’-nukleotydów jest odpowiedzialne za charakterystyczny tak zwany piąty smak umami. W owocnikach boczniaka największą grupę stanowią aminokwasy nadające smak glutaminianu sodu. Co to jest smak umami – tajemniczy piąty smak- określa się go jako smak głęboki, pełny, wyśmienity.

Owocniki boczniaka zawierają szereg substancji bioaktywnych, m.in. polisacharydy (beta-glukany, alfa- glukany), lektyny oraz związki o charakterze antyoksydantów.

Wszystkie wyżej wymienione substancje decydują o wielokierunkowym działaniu terapeutycznym boczniaków. Właściwości lecznicze zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Wykazano jego działanie immunostymulujące, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne oraz ochronne dla serca i naczyń krwionośnych.

Działanie antynowotworowe należy do najważniejszych właściwości leczniczych boczniaka. Ekstrakty wodne i etanolowe z owocników wykazują działanie przeciwnowotworowe wobec komórek raka płuc (A549) oraz szyjki macicy (SiHa, HeLa), a także innych nowotworów (mięsak S-180, HL-60). Wyizolowany z Pleurotus ostreatus (boczniak ostrygowaty) alfa – glukan wykazywał bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe wobec komórek jelita grubego HT-29.

Owocniki boczniaka można stosować również w przypadku schorzeń układu krążenia. Do prozdrowotnych właściwości boczniaków należy zdolność obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz normalizacji ciśnienia tętniczego.

Działanie przeciwcukrzycowe – wykazano efekt hipoglikemiczny, po doustnym podaniu pacjentom z cukrzycą typu 2 sproszkowanych owocników w ilości 50mg/kg wagi ciała zaobserwowano efekt glikemiczny. Jego mechanizm polegał na aktywacji enzymu GSK (syntazy glikenowej) oraz pobudzeniu wydzielania insuliny. Co bardzo istotne, nie stwierdzono hepatotoksyczności i nefrotoksyczności takiej terapii. Uwzględnienie w diecie kobiet z nowo zdiagnozowaną cukrzycą 200g owocników boczniaka dziennie powodowało obniżenie poziomu glukozy we krwi, a dodatkowo obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu i jego frakcji LDL oraz poziomu trójglicerydów.

Grzyby z rodzaju Pleurotus zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Stosunkowo nowym obszarem zastosowań boczniaka jest przemysł kosmetyczny. Ze względu na obecność składników o działaniu antyoksydacyjnym, ekstrakty mogą być użyte do produkcji kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym.

Boczniaki uważane są za żywność funkcjonalną, gdyż mogą istotnie wpływać na zdrowie człowieka. Aby uzyskać efekt terapeutyczny można spożywać świeże owocniki boczniaka. Można również przygotować produkty spożywcze z dodatkiem suszu tego grzyba.
Te oraz wiele innych informacji i przepisów kulinarnych znajdziecie Państwo w książce –Smaki boczniaka.

Źródło:
Golak – Siwulska I., Sobieralska E., Sobieralska K., Siwulski M. Smaki boczniaka. Bogucki Wydawnictwo Naukowe. Poznań 2017.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

 

 

Gospodarstwo Rusieccy