rusieccy_homepage_logo_main

PRZYGOTOWANIE GRZYBÓW

Boczniaki należy zrywać, gdy u większości owocników w kępie brzegi kapelusza zaczynają się prostować, ale są jeszcze zawinięte w dół. Zrywamy całe kępy. Gdy brzeg kapelusza jest wyprostowany lub wywinięty w drugą stronę grzyb jest nieco mniej smaczny i traci swoją wagę. Grzyby należy przechowywać w lodówce razem z trzonami. Trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed użyciem grzybów. Dzięki temu grzyby dłużej zachowują świeżość.

Nie należy przechowywać grzybów w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych, gdyż wilgoć powoduje szybkie ich psucie. Można je włożyć do papierowej torebki lub wyłożyć na talerzu i umieścić w lodówce. Grzyby mogą być przechowywane w lodówce nawet do 10-14 dni.

Pojawiający się biały nalot na kapeluszach jest naturalnym zjawiskiem. Taki grzyb nie traci swoich właściwości odżywczych ani smakowych.

Grzyby można marynować, suszyć, solić, mrozić, kisić, wędzić.

Logo Boczniak Rusieccy

GOSPODARSTWO ROLNE
UPRAWA GRZYBÓW I GRZYBNI
PRZEMYSŁAW RUSIECKI
WOLA ŁASKA 57 A
98-100 ŁASK

NR KONTA: 56 9263 0000 0512 6928 2005 0101

Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA AMATORSKA
+48 43 675 35 15
+48 500 855 246
Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA TOWAROWA
+48 43 675 35 15
+48 507 152 803
Boczniak Rusieccy telefon
Skup słomy
+48 43 675 35 15
+48 507 152 804
Gospodarstwo Rusieccy