‹ Przepisy

Boczniak na patelni

Składniki:

  • 0.7- 1 kg boczniaka
  • 2-3 szt marchewki
  • 1 szt korzenia pietruszki
  • 2 szt średnie buraka
  • 2 szt cebula
  • 1 szt papryka
  • 2-3 liście jarmuża


Przygotowanie:

Marchewkę, korzeń pietruszki i buraka obrać i pokroić w paski. Boczniaka w zależności od wielkości kapelusza pokroić w paski (małe kapelusze można pozostawić w całości).

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Jarmuż myjemy i rwiemy (odrzucamy twarde łodygi).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając. Następnie polewamy olejem roślinnym

(lub wg uznania innym olejem) doprawiając dowolną mieszanką przypraw (sól, pieprz, zioła).

Tak przygotowane warzywa wrzucamy na głęboką, suchą patelnię. Smażymy ok 15-30 min do momentu miękkości warzyw (w szczególności marchewki i buraka).

Aby przyspieszyć proces przygotowania warzyw można przykryć patelnię pokrywką.

(Polecam dodać cukinię i świeże liście pietruszki).