rusieccy_homepage_logo_main

Pyszna tarta z BOCZNIAKAMI

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej. kostka masła,
  • dwa żółtka 1/2 szklanki śmietany,
  • sól 1/2 kg boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka śmietany,
  • pół szklanki startego ostrego sera,
  • jajko,
  • gałka muszkatałowa,
  • sól,
  • pieprz (do smaku).

PRZYGOTOWANIE

Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej. kostka masła, dwa żółtka 1/2 szklanki śmietany, sól.

Składniki na nadzienie: 1/2 kg boczniaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, szklanka śmietany, pół szklanki startego ostrego sera, jajko, gałka muszkatałowa, sól, pieprz (do smaku).

Wykonanie kruchego ciasta: posiekać twarde masło na kawałeczki z mąką. Dodać żółtka, śmietanę,posolić, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Wykonanie nadzienia: wypłukać boczniaki, odsączyć a następnie pokroić w paseczki. Posiekać cebulę a następnie podsmażyć z boczniakami na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z połową startego ser, dodać jajko, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 C.

Okrągłą formę do pieczenia posmarować tłuszczem, wylepić ciastem tak, by brzegi miały ok 2 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok .20 minut. Wyjąć z piekarnika, nałożyć na nią nadzienie z boczniaków  a na wierzch wylać masę jajeczno-serową i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać ok. 30 minut, aż do lekkiego zbrązowienia brzegów tarty. Podawać na ciepło, najlepiej z białym winem.

ZDJĘCIE DANIA
Logo Boczniak Rusieccy

GOSPODARSTWO ROLNE
UPRAWA GRZYBÓW I GRZYBNI
PRZEMYSŁAW RUSIECKI
WOLA ŁASKA 57 A
98-100 ŁASK

NR KONTA: 56 9263 0000 0512 6928 2005 0101

Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA AMATORSKA
+48 43 675 35 15
+48 500 855 246
Boczniak Rusieccy telefon
UPRAWA TOWAROWA
+48 43 675 35 15
+48 507 152 803
Boczniak Rusieccy telefon
Skup słomy
+48 43 675 35 15
+48 507 152 804
Gospodarstwo Rusieccy